Проф. Петров: Смъртността от коронавирус пада до нивата на Швеция

Всички лекуват на принципа на пробата и грешката
7 окт 2020 15:46, Нели Христова
45
Проф. Петров: Смъртността от коронавирус пада до нивата на Швеция
Снимка: БГНЕС

Ако се запази това ниво на разпространение на COVID-19, здравната ни система ще има проблем, каза националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров пред bTV.

Според него има различни причини за повишаването на заразените с коронавирус у нас през последните дни.

"Сега се правят тестове по показание, а през лятото имахме много здрави хора, които се изследваха, за да пътуват, а това е повлиявало на статистиката. Друга причина е, че идват есенните месеци и прекарваме повече време в затворени помещения с други хора", обясни проф. Петров, но отбеляза, че най-добре е този въпрос да бъде коментиран от епидемиолозите, а той не е такъв специалист.

Важно е предпазването, но не само под формата на карантина, а и като обеззаразяване, каза Петров. Той цитира изследване на Станфорд, което е показало, че пречистването и йонизирането на въздуха в затворени помещения също помага за предотвратяване на разпространението на коронавируса.

"Няма да имаме ясното кои са ефективните лечения и начини за предпазване срещу коронавируса, преди да са изминали 2-3 години и статистиката да го покаже", каза още той.

„Всички сме, за съжаление, на принципа на пробата и грешката, но вече много знаем за вируса, много знаем за усложненията. Също знаем, че не малка част от хората, които са заразени, го карат леко. Има случи и случаи“, каза проф. Петров.

"В началото се смяташе, че имунокомпрометираните заради слабия имунитет или тези, които са на цитостатици, ще бъдат най-уязвими към заразата с коронавирус, тези със злокачествени и системни заболявания. Оказва се, че уж бурната реакция на уж силната имунна система може да изиграе негативна роля и понякога да доведе миокардит, тоест възпаление на сърдечната тъкан“, обясни кардиологът.

Пандемията взема и косвени жертви. Такъв е случаят с много пациенти със сърдечно съдови заболявания. Последните два дни имах трима пациенти, които ми казват, че са имали записани часове, но поради ситуацията с COVID-19 не са дошли, разказа кардиологът и подчерта, че в световната статистика вече е отчетен подобен проблем и при нас сега идва, а именно – усложнения при пациенти поради отлагане. Отлагане заради страх или забавяне на екипа поради отклоняване на ресурса.

В България от март месец насам бяха затворени сърдечни отделения, за да обслужат заразени с коронавирус пациенти. И тези пациенти, които не знаят, идват в една болница, чието кардиологично отделение е превърнато в COVID-19 отделение и те са пренасочвани, обясни още проф. Петров.

По-късно през деня проф. Петров изпрати и допълнителна позиция, по повод гостуването си в телевизията.

Категорично смятам, че понастоящем подготвеността на нашата здравна система за посрещане на тази и по-тежки епидемии е на изключително добро ниво. Натоварването на нашите интензивни легла с пациенти позитивни по COVID-19 е едно от най-ниските в Европа и капацитета на нашата здравна система е поне десетократно по-голям. Както много добре се вижда от статистиката, смъртността на брой заболели у нас намалява и се приближава до тази в Швеция и Германия, т.е. до страните, чиято здравна система най-добре се справя, въпреки високия брой заболели в тези страни, т.е. превенцията в тези страни е дори по-неефикасна.

Очевидно навреме предприетите ограничителни мерки в нашата страна доведоха до облекчаване на натиска върху здравеопазната ни система и дадоха възможност както на Министерство на здравеопазването така и на отделните болници да въведат необходимите организационни и персонални изменения, които да подготвят системата за посрещане на различни сценарии.

Здравната ни система засега е добре подготвена и дори няма нужда от затягане на мерките. Защото при тези нива на ежедневна заразеност на 100 000 души население сме на едно от най-благоприятните места в Европа и е повече от очевидно, че както превантивната така и здравната стратегия у нас в момента функционират изключително добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Швеция 6,1% от досега заразилите се са починали, а в България 3,9%. Как смъртността ни пада до нивата на Швеция?
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ракията и виното ни помагат, а не мерките на тикварите.
35
2
 
0
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
До ДодоЗдравей Додо, какво да кажа повече? Казал си почти всичко. Бъди здрав!
34
2
 
10
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Ковид 19 е съпровождан от толкова незнание, грешки, лъжи и пропаганди, че човек е най-добре сам за себе си да си направи проучване и да си следи нещата сам. В опаковката от лъжи, било то волни или неволни, мнения на учени, които са диаметрално противоположни, Мангъра, който щеше публично да скъса дипломата си юли месец, но не го направи, Муфтаджийски, който щеше да събира купища чували с трупове, но не стана така... направо е каша. Само остава Божинката да даде оценка на Ковида и ще сме ток!
33
3
 
4
 
! Отговори
бай Пешо преди 3 години
Смъртността на брой заразени в Швеция е висока, за заболели не знам откъде вадят статистика, има нещо сбъркано в тази статия.
32
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Последователите на Венци Моргата и Тодор Чувала, герберски изчаdia, ...да си е*ат майkata! :((((
31
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белите нинджи са добри, черните са лоши. Една бяла нинджа може да пребие сто черни. Черните нинджи са нечестници и като видят зора започват да замерват със звездички. Бялата нинджа обаче мята една бомбичка пред себе си и се телепортира. Като ги видях тези на снимката се сетих за филма "Американска нинджа".
30
0
 
2
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 години
Това добре ли е или лошо ?
29
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пада защото се заразиха доста деца, но ако продължава толкова бързо да се заразяват скоро и децата ще се заразяват повторно и умират.
28
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много болни лекари се заразиха и няма кой да лекува болните. С тоя темп на зарази скоро няма да има лекари за есента а пък за зимата е абсурт..
27
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смъртността в Швеция е една от най-високите в Европа...
26
7
 
5
 
! Отговори
сина преди 3 години
сигурно има предвид Швейцария, но то все тая...
25
5
 
22
 
! Отговори
...до обективния преди 3 години
Е, и? Най-висока смъртнодт в Европа имат Белгия, Англия, Испания, Италия държави които наложиха строги мерки, някой даже по-строги от България. Така, че явно модела стей хоум не е мн ефективен. Швеция го доказа. Сега имат диста по ниски нива на заразяване и смъртност. В момента имат 20 човека в критично състояние, Израел със дракановски мерки имат 1500 в критично състояние
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как да знаем какво се случва в Швеция. Шведите не изнасят данни. От време на време се появява нещо. Не е като другите европейски страни, които всеки ден отчитат заразени и починали.
23
2
 
17
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 3 години
Не подценявам вируса но какво стана с падащите по улиците заразени минувачи както ни облъчваха китайците?
22
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смъртността падна до нивото на Швеция или се качи до нивото на Швеция. Току-що прегледах данните за смъртни случаи спрямо населението - пред Швеция по смъртност са само Италия, Испания, Белгия и Великобритания. Всички останали страни имат по-малка смъртност от Швеция.
21
3
 
13
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
Добре Швеция са зле, а я кажи какво става в момента в Испания, Белгия, Англия? Швеция имали 2000заразени за 3 дни, ми то Белгия която е с подобно население и взеха по строги мерки от Швеция имат по 2000 на ден. 5000 били умрелите в Швеция от ковид, ми в Белгия колко са? Правя сравнение с Белгия, защото са с подобно население. С няколко думи, Швеция рейгира най-адекватно, другите нека се затварят вкъщи и отнемат правата на собствения си народ
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Раздайте чувалите за трупове на народа, да си ги ползваме за ***. Може да ги оставите по КПП-та, след като започнат да функционират.
19
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо... манталитета на шведа няма нищо общо с този на ***.Второ... тук сме известни с това, че правим всичко на обратно. Така, че хаоса тепърва предстои.
18
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама как така пада смъртността? Камионите са заредени и са на стоянка, а чувалите са подготвени. Обещаха ни, че ще умрем от ковид, сега пък смъртността падала.